en-US - - hu_HU

Lokális felhasználók adminisztrálása

Ha egy felhasználó rendelkezik Felhasználó adminisztrátor jogkörrel, akkor lehetősége van új felhasználókat felvenni, törölni, vagy akár felfüggeszteni a már létező felhasználókat.

Ebben az esetben láthatjuk a Felhasználók adminisztrálása menüpontok a jobb-felső sarokban. Egérrel navigáljunk a felhasználói menü fölé: amely legördül, és innen válasszuk ki ezt a menüpontot. 

Felhasználók adminisztrálása felugró ablak fog megjelenni, amely kilistázza az összes lokális felhasználót és azok jogosultságait. A '+' gomb segítségével lehet új felhasználót létrehozni, 'pause' gomb segítségével felfüggeszteni, vagy a 'kuka' jellel törölni.

Törlési művelet hatására az adott felhasználó szürkített állapotba kerül, jelezve, hogy az egy törölt fiók (ez egy GDPR megfontolás, és a korábbi fiókok tevékenységét segít visszafejteni, illetve, hogy ne tűnhessen el fiók nyom nélkül - a visszaélések elkerülése érdekében).

Az aktuálisan bejelentkezett felhasználói adminisztrátornak NINCS JOGA saját magát felfüggeszteni, vagy kitörölni. Ez egy biztonsági okokból létrehozott funkció, annak lehetőségét kiküszöbölendő, hogy véletlenül kárt okozzunk saját fiókunkban.

Egy új lokális felhasználó létrehozásához kattintsunk a  ikonra, mely az ablak bal-felső sarkában található. Ez a gomb aktiválja az 'Új felhasználó hozzáadása' nevű felugró ablakot. Itt csak két kötelező mező van: a Felhasználónév és Jelszó. Amennyiben a Szerepkör mezőn nem módosítunk, úgy az alapesetben 'PassMan felhasználó' értéket kap.

A Felhasználó szerkesztése ablakban (Felhasználók adminisztrálása táblázat / Műveletek oszlop /  ikonra kattintva) változtatásokat tudunk eszközölni a felhasználó adatain, mint például a név, jelszó, e-mail cím vagy akár szerepkör. Ugyanitt tudjuk beállítani a Multifaktoros autentikáció (többtényezős hitelesítés) szükségességét is.

Ugyanakkor lehetőségünk van szűrni a táblázatot, a felhasználók státuszát figyelembe véve. 4 állapotot különböztetünk meg: Összes, Csak aktív, Felfüggesztett és Törölt. Bármely státuszt választjuk, a táblázatban csak az a bizonyos státuszú felhasználók lesznek megtalálhatóak.

Természetesen tudunk rendezni is (csak kattintsunk bármelyik oszlop fejlécére) vagy akár szűrhetünk egy adott oszlopra is. A szűrősor aktiválásához nyomjunk rá a kis tölcsér ikonra, az ablak jobb-felső sarkában. Kereséshez használjuk a keresőt, amely táblázatunk felett található: közép tájon.